Dudak yarığı çözümsüz bir hastalık değil

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Cihat Baran, dudak yarığının tedavisinin zor olmadığını ancak ailelerin erken uzmana başvurmaları gerektiğini söylüyor: “Dudak yarığı olan çocuklar ilk iki ay içinde ameliyat olursa hiç problem yaşamadan gelişimleri sürer.”

Doğumsal bir rahatsızlık olan “dudak yarığı” aileleri çok korkutsa da tedavisi açısından sonuçları yüz güldürücü. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Cihat Baran, Türkiye’de yaygın olarak görülen dudak yarığının genetik nedenlere, annenin hamileliği sırasında geçirdiği ciddi hastalıklara veya kullandığı ilaçlara, radyasyon gibi çevresel etkenlere bağlı olarak ortaya çıkabildiğini belirtiyor.

Dudak yarığının çok küçük bir yarıktan buruna ve ağza kadar uzayabilen aşırı büyük yarıklara kadar değişebildiğini vurgulayan Doç. Dr. Cihat Baran, dudak yarığı vakalarını şöyle anlatıyor: “Dudak yarığı doğumsal bir anomalidir. Anne karnında yüzün oluşumu sırasında bir takım dokular arkadan öne doğru gelip yapışırlar. Yapışma sırasında bazen problemler çıkar ve ayrık kalır. Halk arasında “Tavşan dudak” ya da “kurt ağızı” olarak da tarif edilir. Türkiye’de oldukça yaygındır. Mesela Japonya’da da çok fazla rastlanır. Bunun nedeninin Hiroşima’nın etkisi olduğu tahmin ediliyor. Genellikle bu tip vakalar aileye çok büyük bir üzüntü verir. Çünkü bebeğe ilk bakanın hemen dikkatini çeker. Bu çirkin bir görüntüdür ve aile genellikle depresyona girer. Dudak yarıklarında bazen damak yarığıyla beraber görünür.”

Doç. Dr. Cihat Baran, dudak yarığının tedavisinin erken başvurma halinde kolaylaşacağının altını çiziyor: “Bu çocukların ameliyatını en erken zamanda yapmaya çalışırız. Fakat bebek çok küçük olduğu için belli kurallar vardır. Kan değerleri ve anestezi alacak bir döneme gelmesi gibi konulara dikkat edilmesi gerekir. Aileler doğar doğmaz düzelsin ister ama bu sürede sabretmelerini söyleriz. Çünkü bu kısa süren ama ciddi bir ameliyattır, titizlik gerektirir. Bebeği iki aylıkken ameliyat ederiz ve aile rahatlar. Dudak yarığı olan çocuklarla ilgili yapılan bir çalışma zeka seviyelerinin daha yüksek olduğunu göstermiştir. Mesela geçen senelerde bir matematik şampiyonu dudak yarıklıydı. Benim pek çok işinde başarılı hastam, aslında doğuştan dudak yarığı olan kişiler.”

Doç. Dr. Cihat Baran dudak yarığı ameliyatlarının nasıl yapıldığını da şöyle özetliyor: “Tedaviyi aşama aşama yapıyoruz. İlk önce dudağı kapatıp arka tarafını düzenliyoruz. Dokuyu fazla kurcalamadan burnu da hafif düzeltiyoruz. Daha sonra izlere yönelik bir revizyon gerekiyor. Gerekiyorsa burun ameliyatı da yapılıyor bu tip vakalarda. Dudak yarıklarının tedavisinde bazen bir ameliyat daha gerekebiliyor.”

Dudak yarığıyla beraber damak yarığı da olabileceğini söyleyen Doç. Dr. Baran, “Damak yarığı olduğunda iş biraz daha zorlaşır. Çünkü damak yarık olduğu için bebeğin yediği yemekler burnundan gelir ve bebek sürekli üst solunum yolu enfeksiyonu olur. Ayrıca damağını kullanmaya başladığı zaman çocuğun konuşmasında kaçak olur. Çünkü burnunda kaçak vardır. Bu nedenle damak yarıklarında çocuklar konuşmadan önce, seslere alışmadan önce damağı kapatmak lazım. Yani 18 aya kadarki süreçte yapılması gerekir. Bu çocuklara ameliyat dışında konuşma egzersizleri de yapılır.” dedi.

Etiketler: