Çocuk Giyimi

Bebeğiniz İçin Giysi Alışverişi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler


0-12 AY ÇOCUK GİYİMİ

Hamile kaldığınızı öğrendiğiniz günden beri alginiz bebeğinize yönelik olmaya başlar. Artık çarsıya çıktığınızda gözünüz hep bebek kıyafetleri satan dükkanların vitrinlerine takılır.

O cicili bicili rengarenk küçücük giysiler sizi kendine doğru çekmektedir. İçinizden, gücünüz yettiğince hatta bazen sınırlarınızı zorlayarak o güzel kıyafetleri almak geçer.




Başlangıçta sizi tutan toplumsal inanışlardır belli bir süre geçmeden bebeğe bir şeyler almayı uğursuzluk sayan büyükler sizin içinizdeki hevesi bir süreliğine ertelemenize neden olur. Biraz zaman geçip göbeğiniz iyiden iyiye ortaya çıkmaya başlayıp büyüklerden de onay gelince artık bağlarınızdan kurtulmuş olursunuz, şimdi alış veriş zamanıdır.

Her hoşunuza gideni almak istersiniz, ancak iste bu noktada durmalı ve sizler için hazırladığımız bu yazıya bir göz atmalısınız.

Günümüzde bebek kıyafetlerinin fiyatları da göz önüne alındığında yapacağınız doğru seçimler daha da önem kazanmaktadır. Alışverişe başlamadan önce ihtiyaçlarınızı doğru saptamalısınız. Bebekler için alışveriş yapmak kendiniz için alışveriş yapmaktan biraz farklıdır. Büyük annelerimizin de söylediği “Çocuğun yediği helal giydiği haram” atasözünün doğruluk payı yadsınmamalıdır. Girdiğiniz mağazanın size tüm ürünlerini satmaya niyetli tezgahtarının sempatik sesi tümüyle hamilelik hormonlarınıza hitap ediyor ve sizi alışveriş yapmaya teşvik ediyor olsa da siz ihtiyaçlarınızın bilincinde olur ve hesabinizi doğru yaparak oraya giderseniz, mağazadan çıkarken hiç isinize yaramayacak bir sürü paket yerine size gerekecek ihtiyaçlarınızı karşılayacak ürünlerle çıkarsınız.



İhtiyaçlarınızı saptarken dikkat etmeniz gereken noktalar su şekilde sıralanabilir;



· Alışverişe başlamadan önce çocuk büyütmüş yakınlarınızın bebeklerine ait alabileceğiniz küçülmüş giysileri ve size gelecek hediyeleri de hesaba katmalısınız.

· Çocuğunuz hızla büyüdüğü için ona pahalı bir gardırop hazırlamanız gereksizdir. Giysiler ve Ayakkabılar daha eskimeden küçülecektir. Bu nedenle daha az sayıda giysi alıp, bunlar küçülünce yenilerini almak çok daha yerinde olacaktır.

· Haftada kaç kere çamaşır yıkayacağınızı düşünün. Her gün yıkayacaksanız az sayıda giyecek yetebilir ama kirlileri üst üste yığıp yalnızca haftada bir kez çamaşır yıkayacaksanız o zaman sayıyı arttırmalısınız.

· Aileniz ve arkadaşlarınız neye ihtiyacınız olduğunu soruyorsa bunu söylemekten utanç duymayın. Gerçekten ihtiyaç duyduğunuz şeyi almayı tercih edeceklerdir. Ancak isteyeceğiniz şeyler farklı fiyat aralıklarında olsun, bu onlara seçme özgürlüğü sağlayacaktır. Dikkat edin ve ayni malzemeyi farklı insanlara ısmarlamayın.

· Hemen ihtiyaç duymadığınız giysileri ve malzemeleri almayın.( Örneğin, bebek için mama sandalyesi, sandalye, pantolon vb.. ilk etapta gereksizdir.)

· Çoğunlukla 6-9 aylık bebek giysileri alın. İlk etapta kullanmayacağınızı düşündüğünüz giysiler paketlerinde kalsın. Bebek 4,5 kilo doğarsa esiniz siz hastanedeyken küçük aldığınız bu giysileri büyükleriyle değiştirebilir. Benzer şekilde bebek küçük doğarsa giysiler küçükleriyle değiştirilebilir.

· Genelde daha büyük bedenleri seçin; 6 aylık bebeklerin çoğu 9 veya 12 hatta 18 aylık bebeklerin giydiklerini giyerler. Giysi almadan önce gözlerinizle bedeni kestirmeye çalısın. bazı stiller özellikle ithal kıyafetler normalden daha büyük yada küçük olabilir.

· Alışveriş yaparken mevsimlere göre davranın. Bebek mevsim basında doğarsa önce o an için gereken, küçük giysileri, sonra da daha ileride giyebileceği giysileri alin. (% 50 indirimli, islemeli bebek mayosu dayanılmaz olabilir, fakat bu 12 aylık bir bebek içinse ve bebeğiniz bir sonraki Haziran ayında bir yaşını dolduracaksa pişman olabileceğiniz bir alışveriş yapmış olabilirsiniz.)



İLK GARDIROBUM



Bebeğinizin varlığını artık iyiden iyiye hisseder oldunuz; ona alacağınız yeni giysilerle onu daha da yanınızda ve varlık olarak hissedeceksiniz. O minicik giysilere dokunmak sizi bebeğinize daha da yakınlaştıracak ve yumuşacık kumaş ellerinizde Bebeğinizin tenine dokunuyormuş hissi ve hazzı oluşturacaktır; ancak yine de bir alışveriş canavarına dönüşmenize gerek yoktur. artık kafanızda en azından dikkat etmeniz gereken bir takım noktalar belirdiğine göre gelelim ihtiyaç listesine. Minik Bebeğinizin ihtiyaçları nelerdir ve bunlar karşılanırken nelere dikkat edilmelidir.

Öncelikle tüm kıyafetlerde dikkat edilmesi gereken noktalara bir değinelim;



Bebek giysileri seçerken öncelikle kullanışlı ve rahat olmasına dikkat edin, modayı ikinci plana atin. İlk haftalarda Bebeğinizi sık sık soymak ve giydirmek zorunda kalırsınız. Bebeğinizin giysilerini, bezini değiştirdiğiniz sıklıkta değiştirmeniz gerekebilir. Bu nedenle rahatça giydirip çıkarabileceğiniz özellikte kıyafetlere ihtiyacınız olacaktır. Bunlar önden ve arkadan tüm boy ağ ve bacak da dahil açılabilen kıyafetlerdir. Önden açılanlar tercih edilmelidir.

Giysilerin sık yıkanabilir kumaştan yapılmış olması da önemlidir. Ne bebeğiniz ne de siz, giysiler temiz kalsın diye kendinizi üzmemelisiniz. Kirlenince yıkarsınız olur biter. bebeğinize alacağınız giysilerin kolayca giyilip çıkarılabilir ve çamaşır makinesinde yıkanabilir olması gerekir, Ayrıca sentetik yerine doğal liflerden yapılmış giysiler bebeğinize vücut ısısını düzenlemede yardımcı olacaktır. Giysileri biyolojik aktif maddelerle ya da buna benzer deterjanlarla yıkamayın, bebeğin cildi tahriş olabilir.

Ayrıntısı az giysiler tercih edilmelidir. bebeğin tam boyun hizasındaki düğmeler çok şirin olabilir ama bebek ağlarken bunları kapamaya çalışmak hiç de eğlenceli değildir. Her zaman yumuşak, kolay giyilip çıkarılan ve düğme kullanılmayan giysileri tercih edin. Bebek düğmeleri yutabilir.

Bebek giysileri seçilirken güvenlik atlanmayacak ölçüde önemli bir kriterdir. Bu nedenle giysilerin boynu çok dar olmamalıdır, uzun bağcıklar veya kurdeleler potansiyel tehlike oluşturur. bebeğin büyümesini engelleyecek giysiler kullanılmamalıdır. Bebeği sıkacak ,kan dolaşımını zorlaştıracak lastiklerden, dar kıyafetlerden, hava geçirmeyen malzemelerden, boncuklardan, düğmelerden, bebeğin parmağı takılabilecek modellerden, dantelli tasarımlardan kaçınılması gerekmektedir.

Artık bebeğimizin ilk gardırobunda olması gereken kıyafetlere değinelim.



İç çamaşırı: Body, fanila ya da zıbın bebeğimiz için kullanabileceğimiz iç çamaşırlarıdır. Bodyler uzun veya kısa kollu olabilirler ancak yeni doğan bebeklerin vücut ısılarını korumaları zordur, bu nedenle ilk günlerde tercih edilecek iç çamaşırı uzun kollu olmalıdır. Bodylerin ağ yerleri ve yaka kenarları çıtçıtlıdır. Ayrıca zarf yaka olanları da mevcuttur. ağ yerlerindeki çıtçıtlar bez değişimine yardımcı olmakta, Bebeği tümden soymaya gerek bırakmamaktadır.



İlk günlerde bebeğin altı çok sik değiştirildiği için bu detay tüm kıyafetlerde önem kazanmaktadır. Fanilalar bebek hareket ettikçe yukarı toplanabileceği için bodylere oranla daha kullanışsızdır. Zıbınlar genelde çapraz olarak önden bağlanabilir ya da çıtçıtlanabilir. Böylece giysiyi bebeğin basından geçirme sorunundan kurtulmuş olunur. Ancak Zıbınlar kayarak Bebeği rahatsız edebilir. Ayrıca bebeklerin çoğunun yalnızca bir kat giysi istedikleri sıcak yaz günlerinde bir body bir zıbın ve faniladan daha derli toplu duracak bebeğin belinin açılıp üşümesi riskini sıfırlayacaktır.



Çorap ve eldiven: Bol ve yumuşak olmalıdır. bebeğin bileğini sıkacak lastikleri bulunmamalı ancak ayağından kolayca da çıkmamalıdır. İlk günler giydireceğiniz ayaklı tulumların içine bile çorap giydirmeniz gerekebilir. Bu nedenle çorap gardırobunuzun kaçınılmazları arasındadır. bebeğiniz büyüdükçe ve sıralamaya başladıkça ayağının yerde kaymasını engelleyecek tutucular olan çoraplarda sizin için kullanışlı olacaktır. Eldivenler tüylenmeyecek ve tüy toplamayacak doğal ve ince bir kumaştan olmalı, bebeğin bileğini sıkacak lastiklerden kaçınılmalıdır. Küçük bebeklerin özellikle ilk aylarda tırnakları çok ince ve keskin olmaktadır bilinçsizce elini yüzüne sürten bebek kendisini yırtabilmekte gözlerine zarar verebilmektedir bu nedenle eldiven takmak gerekli olmaktadır. Ancak bebek biraz büyüyüp bilinçlenmeye başladıkça ilk tanıyacağı organı olan ellerini inceleyebilmesi ve onları keşfedebilmesi için eldivenler çıkartılmalıdır.



Gece giysisi: Yeni doğan bebekler için en ideal gece giysisi tulum olacaktır. Bu tulumların çıtçıtlarının Bebeğinizi incitecek yerde olup olmadığını kontrol edin. Daha çok önden açılan tulumlar tercih edilmelidir.Sırttaki çıtçıtlar veya hemen çene altındaki düğme ve çıtçıtlar gece boyunca bebeğe zarar verebilir.



Patik: Patik esnek kumaştan yapılan patiklerin ayakları sıkmamasına dikkat edilmelidir. Bu patikler yünden dokunmuş veya kumaş olabilir. bebeğiniz büyüdükçe ayaklarını ağzına alma eğilimi gösterebilir bu nedenle boncuklu, düğmeli, pullu patiklerden kaçınmak gerekir.



Tulum ve takımlar: Patikli ve kolsuz bacaksız olabilir. Mevsime göre sentetik olmayan kumaştan seçilmelidir. İkili takımlar tulumlara oranla daha kullanışsızdır. bebeğin sürekli yattığı ve kucağa alınırken kıyafetlerinin yukarı doğru sıyrıldığı göz önünde bulundurulursa ikili takımların kullanım zorluğu fark edilebilir.

Patikli tulum; boyundan bacak arasına kadar önü ve ağı çıtçıtlı olmalıdır. ,giydirilmesi en kolay model budur.Dar tulumlar bebeğin gelişmekte olan kemik ve kıkırdaklarını deforme edebilir. ayaklı tulumların ayak bileklerinde lastik olmamalıdır. Ayrıca kol ağızları açık olmalıdır, kol ağızları eldivenli olan tulumları kullanmayın. kısa kollu ve bacaksız tulum; ince kumaş (sentetik olmayan) tulumlar yazın sıcak havalarda Bebeği ferah tutar. Bacakların çevresindeki lastikler çok siki olmamalıdır. Ağda bulunacak olan çıtçıtlar alt bezinin kolayca değişimini sağlar.



Hırka ve yelekler: Hırka ve yeleklerde tüylü yünden örülmüş ve bebeğin parmaklarının girebileceği genişlikte delikli modellerden kaçının. Ayrıca boğazını bağlamak için kullanılacak kurdelelerin uzunluğuna da dikkat etmek gerekmektedir.



Şapka : Kışın çene altından bağlanan yünlü baslık, sıcak havalarda pamuklu kumaştan yapılmış şapkalar tercih edilmelidir. Ayrıca yeni doğanı banyo yaptırdıktan sonra kafasındaki nemi çekebilecek %100 pamuklu kumaştan imal edilmiş şapkalardan da bulundurmak gerekmektedir.



Sokak Giysileri: Özellikle kisin gereken bu kıyafetler vücut ısılarını daha kolay yitiren bebekleri sokağa çıkarken soğuktan korumak içindir.sokağa çıkarken bebeklerin üstlerini bir kat fazladan giydirmek gerekir. Muflonlu, polar giysiler Bebeği sıcak tutar ve rüzgardan korur. Bunlar tulum seklinde önden tümüyle açılan fermuarlı giysilerdir. Giydirilirken bebeğin cildinin fermuara sıkışmamasına maksimum dikkat gösterilmelidir.



Önlük: Başlangıçta diş çıkaran bebeğin salyasını kontrol edememesi nedeniyle ihtiyaç duyulan önlük ilerleyen dönemlerde kati gıdalara geçilince mama yedirilirken de lazım olacaktır. altı naylonlu önlükler ıslağı göğse geçirmediği için tercih edilebilir dikkat edilmesi gereken bağlama işlemi sırasında bebeğin boynunu fazla sıkmamaktır.



Havlu : suyu emebilecek nitelikte bebekler için özel hazırlanmış kare kesimli banyo havlusu.



Bebeğinizin ilk gardırobunda bulunması gerekenler için örnek bir liste hazırlamak gerekirse söyle bir liste önerilebilir; ancak bu listede ki sayılar sizin çamaşır yıkama sıklığınıza göre değişiklik gösterebilir:



· En az 8 tulum,

· En az 8 body, fanila veya zıbın,

· 2 hırka ve yelek,

· 2 gece tulumu,

· 2 çift çorap,

· kumaş patikler,

· Güneş baslığı, yün baslık, banyo baslığı,

· Torba eldivenler,

· Sokak giysileri,

· Önlük,

· Havlu.


BEBEK GİYDİRİRKEN



Bebeklerin vücut ısılarını korumakta zorlandıklarını unutmamak gerekir. Bebeğinizi kaç kat giydireceğinize karar verirken ayni ortamda sizin kaç kat giydiğinizde termal konforunuzu sağladığınıza dikkat edip o sayıdan bir fazla kati bebeğe giydirmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca bebekleri tek kalın bir kat giydirmektense soğan kabuğu tarzı yani ince birkaç kat giydirmenin daha doğru olduğu unutulmamalıdır.



Bebekler ısındıkça katlardan biri çıkarılarak ortama uyum sağlamaları sağlanırken; tersi bir durumda da bir kat daha ekleyerek ısınmasına yardımcı olunmalıdır. Onu soyup giydirirken yumuşacık çıplak tenini sevip okşayarak kendi vücudunu tanıması için güzel bir fırsat yaratmış olursunuz. bebeğiniz giydirilmekten hoşlanmayabilir, ancak okşayarak, öperek, gıdıklayarak, oynayıp konuşarak olayı zevkli hale getirebilirsiniz.



12-24 AY ÇOCUK GİYİMİ



Bebeğiniz hızla büyümeye devam etmekte; yani alınacak giysiler yine kısa sürede ona küçülecek ve eskitemeden rafa kaldırılacak. Üstelik artık bebeğiniz ayağa kalktı ve oyun oynamaya başladı. alacağınız tüm giysilerde yıkanabilirlik özelliği geçerliliğini korumakta. Güvenlik artık daha da önemli çünkü bebeğiniz siz fark etmeden giysilerinin tüm detaylarına uzanabilir ve onları dilediği gibi kurcalayabilir.



Hala kıyafetlerde güvenlik başrolü oynamakta. çocuğunuzun koparıp yutabileceği boncuk, pul, düğme ve benzeri aksesuarları kıyafetlerden uzak tutmakta fayda var. Elini kesebilecek, toka zımba vb.. metal aksamlara da dikkat etmek gerekli. Ancak yine de yavaş yavaş modayı takip etmeye başlayabiliriz. bebeğiniz bu aylarda iyice ayaklandı ve hatta yürümeye başladı. Bu artık sizin Ayakkabıcı vitrinlerine bakma zamanınızın geldiğini gösteriyor. Öyleyse birlikte Ayakkabı alınırken dikkat etmemiz gereken noktalara göz atalım; Yürümeyi öğrenme aşamasında bebekler ara sıra yalınayak gezinmelidir. Böylece daha rahat dengede durabilirler. Yalınayak yürüme ayak sağlığı için de yararlıdır. çocuğunuz sokakta yürüyecek çağa geldiğinde Ayakkabıya gerek duyacaktır, ancak yine de evde yalınayak gezinmesine olabildiğince izin verilmelidir.



Ayakkabı ayakları korumak için gereklidir,onları desteklemek için değil. Ayakkabıları çocuk Ayakkabıları konusunda uzmanlaşmış bir yerden alin. Her üç ayda bir sıkıp sıkmadığını dikkatle kontrol edin. Dar çorapların da en az sikan Ayakkabılar kadar zararlı olabileceğini Unutmayın.

Çocuğunuzun ayağına, gerek boydan gerekse enden tam oturduğu sürece herhangi bir deri yada bez Ayakkabı uygun demektir. Botlarda buçuklu numaralar olmayabilir ancak yağmurlu havalarda giydirmeniz gereklidir.Böyle bir durumda kalın çorapla bu botları giydirebilirsiniz.

Plastik Ayakkabılardan kesinlikle kaçınmalısınız.Plastik ayağı deri gibi kavramaz, acıtır, terletir ve zarar verir.

Başparmak ile Ayakkabının burnu arasında en az 1.25 cm boşluk olmalıdır.Ne daha az ne daha fazla.

Ayakkabının burnu tüm parmakların rahatça sığacağı genişlikte olmalıdır.

Ayakkabının atkısı Çocuğun ayağını rahatça sarmalı tokaları kolayca açılıp kapanmalıdır.

Dikişler ve ek yerleri çok düzenli olmalı iç tarafta Çocuğun ayak derisini soymamalıdır.

Metal aksamında çocuğa batacak, kesecek,yırtacak detaylar olmamalıdır.


24 + AY ÇOCUK GİYİMİ

İki yaşına doğru çocuğunuz çoraplarını çekip çıkarmayı öğrenir. Üç yaşına geldiğinde ise kendi kendine giyinip soyunabilir. Bu aşamada ona giyilip çıkarılması kolay giysiler alarak ve kendi basına giyinip soyunmasını özendirerek çocuğunuzun bağımsızlığını kazanmasına destek olmalısınız.



Ona yardım etmek için ;

· Ona giyinmesi için yeterli zamanı tanıyın, acele ettirmeyin,

· Giysileri giyeceği sırayla verin,

· Pantolon yada eteklerin beli lastikli olanlarını tercih edin. Okul öncesi erkek çocuğa fermuarlı pantolon giydirmeyin, pipisini sıkıştırabilir.

· Büyük düğmeli, cırt cırtlı, çıtçıtlı giysiler tercih edin

· Düğmeleri aşağıdan yukarı doğru iliklemesini öğretin

· Ondan ayaklarından birini tercih etmesini isteyin bu ayağa bir isim verin ve o ayağın Ayakkabısına onun da tanıyabileceği bir işaret koyun böylece Ayakkabılarını giyerken şaşırmaz

· Fermuarı biye ağzına saklanmış monat ve anoraklardan kaçının

· Giyinirken yardımınız gerekirse bunu bir oyuna dönüştürün; giysinin altından yüzü her göründüğünde cee-ee yapın.

· Kendi kendine giyindiğinde onu tebrik edip övün ve üstündekileri kirletse bile hemen çıkarmayın.

Artık kendi kendine giyinip soyunan çocuğunuz kendi istediği şeyleri giymek konusunda diretebilir. Kendi seçtiği kıyafetler renk açısından çok uyumsuz ve mevsime göre gereğinden kalın yada ince olabilir ama küçüğünüz istediklerini giymek konusunda çok ısrarcı davranacaktır. Böyle durumlarda sabrınızı kaybetmeden onu oyun yoluyla yada konuşarak ikna ederek uygun kıyafetlere yöneltmeyi deneyin ancak bazen tüm bu uğraşlarınız da yetmezse çaresizliğe kapılmayın; çocuğunuzun bu ısrarcı tutumunun onun birey olmak yolundaki dev adımları olduğunu Unutmayın.



Kendi seçimlerini yapmak konusunda ısrarına saygı ve anlayış gösterin. artık küçüğünüzle modayı takip edebilecek hale geldiniz. Seçeceğiniz kıyafetlerin kumaşlarının doğal malzemelerden olmasına özen göstermeye devam etmelisiniz. Modeller çocuğunuzun vücut yapısına ve kişiliğine uygun olarak seçilmeli ve kıyafet seçimlerinde onun da fikri alınmalıdır.