Emzik

Emzik Alırken Nelere Dikkat Etmeli ?


“Bebeğime emzik vermeyeceğim” deyip ve artık pes edip, bebeğinize emzik vermeye karar mı verdiniz?

Emzik yararlı mı, zararlı mı diye merak ediyorsanız, sizin için hazırladığımız dosyayı okuduktan sonra bu konudaki son noktayı koyabilirsiniz.

Emzik, bebeğinizin doğal emme içgüdüsünü tatmin eder ve ona güven hissi verir. Bu son derece doğal bir durumdur çünkü emmek, bebeğinizin beslenme biçimidir.

Bu konuda gerekli bilgilere sahip olup, doğru emziği, gerektiği kadar ve uygun biçimde kullanmanız durumunda sandığınız kadar zararlı olmadığını göreceksiniz.








Emme içgüdüsünü emzik ile tatmin edemeyen bebeklerin bir kısminin parmak emmeye başladığı bilinmektedir. emziği vermezseniz, bebeğiniz emzik emmez; ancak parmağını emiyorsa, kendisine bu kadar yakın bir organı emmesini nasıl engelleyeceksiniz?

İste size emzik hakkında tüm merak ettikleriniz:



Neden Emzik?

Emme refleksi, bebeklerin doğuştan edindikleri en güçlü reflekstir. Emzik, bunu tatmin eder, bebeğinize keyif ve memnuniyet verir.

Bebeğinizin emziğe çok fazla alışmasını istemiyorsanız, bebeğiniz huysuz ya da sinirliyken önce kucağınıza alarak, okşayarak sakinleştirmeye çalısın. emziği, sadece bir susturma aracı olarak kullanmayın.



Ne Zaman?

Bebeğiniz emziğe alıştıysa, geceleri emziksiz uyutmanız zor olabilir. bebeğiniz, emzikle uyuyorsa damaklı emzik kullanmanız önerilmektedir.

Silikon ya da kauçuk emzikleri en fazla 1 ay kullanmanız önerilmektedir. Bu süreden önce emzikte herhangi bir deformasyon ya da yırtılma görürseniz lütfen o emziği hemen yenisiyle değiştirin.

Nasıl emzik?

Hızla ilerleyen günümüz teknolojisi, bu konuda anne-babaların önüne değişik ve çok çeşitli seçenekler sunmaktadır. Belki “alt tarafı bir emzik” diye düşünüyorsunuz ama bunca seçenek arasında en doğrusunu seçmek artık çok kolay.



Kaç Numara?

Günümüzde tüm emziklerin üzerinde hangi aylarda kullanılabileceğine ilişkin bilgiler bulunmaktadır. Bazı markalara göre değişkenlik gösterse de temel bilgiler su biçimdedir:

0-4 yazan emzikler: 0 ile 4 ay arası,

4-12 yazan emzikler: 4 ile 12 ay arası,

12-18 yazan emzikler: 12 ile 18 ay arası,

18+ yazan emzikler : 18 ay üstü kullanılabilirler.

Dikkat ederseniz emzikler aylara göre yavaş yavaş büyümektedirler. Çocuğunuzun ağız ve diş yapısı için lütfen ayına göre uygun emziği kullanmakta özen gösterin.



Damaklı mı, Damaksız mı?

Piyasada genelde damaklı emzik satılmaktadır. Damaksız emzikler, yapı itibariyle anne memesine benzediklerinden, bebekler tarafından tercih edilir. damaklı emzikler, 1 yasından sonra damağa baskı yaparak damak yapısını ve üst ön dişlerin sıralanışını bozabilmektedir. Damaksız emzik kullanıyorsanız bunu 1 yasından sonra kullanmanız önerilmez. damaklı emzik, yapısı gereğince 2-3 yas arasında da rahatça kullanılabilir; çünkü damağa tamamen uyum sağladığı için herhangi bir bozukluğa neden olmaz.

Kısaca özetlemek gerekirse, bebeğinize 1 yasına kadar Damaksız, 1 yasından sonra ise damaklı emzik vermeniz önerilmektedir. Gece uykuya dalarken emzik kullanıyorsa, damaklı emzik vermeniz önerilmektedir.



Silikon mu, Kauçuk mu?

Emzik alırken iki ayrı renkteki emzikler dikkatinizi çekmiştir: Beyaz ve kahverengi emzikler; yani silikon ve kauçuk emzikler.

Silikon emzikler, kolay bozulmadığı ve daha sağlıklı olduğu nedeniyle bebeğiniz diş çıkarana kadar önerilmektedirler.

Kauçuk emzikler, kauçuktan yapılma, elastik ve dayanıklıdır. bebeğiniz diş çıkarırken tercih edilmesi önerilmektedir.

Kauçuk emzikler, suyu içlerine emdiklerinden çabuk bozulurlar.

Kısaca özetlemek gerekirse, bebeğiniz diş çıkarana kadar silikon, dişleri çıkmaya başladığı zaman ise kauçuk emzik vermeniz önerilmektedir.



Nasıl Temizlenir?

Tüm emziklerin üzerinde hemen hemen ayni uyarılar bulunmaktadır: “emziği kullanmadan önce kaynatın.” Aslında bu konuda, kauçuk emziklerin özel bir dezenfektan madde yardımıyla soğuk sterilize; silikon emziklerin ise sıcak yöntemle sterilize edilmesi önerilmektedir.

Emziğin sıkça yere düşmemesi ya da bir yerlere değmemesi için piyasada satılan askı gibi ürünlerle bebeğin üzerine tutturulması mümkündür. bebeğin boynundan bağladığınız bir ip ya da kurdeleyi sakin denemeyin. bebeğinizin boğazına dolanarak, boğulmasına neden olabilir.

Eğer bebeğinizle sık dışarı çıkıyorsanız, emziği üzerine asabilir ya da korumalı emziklerden (Emziğin ucunun içine girdiği) kullanabilirsiniz. Eğer emziği içinde koruduğunuz kabı (piyasada buna ilişkin pek çok ürün satılmakla beraber, küçük, plastik bir dondurma kabı ya da saklama kabı da ayni isi görecektir), dışarı çıkarken sürekli kullandığınız çantanın içinde sürekli bulundurursanız sizin için kolaylık olacaktır.



Dikkat Edin



– Emziğin onaylanmış güvenlik standartlarına uygun olmasına,

– Etiketinde standartlarının açıkça belirtilmesine,

– Emziğin ağızlığında “havalandırma delikleri” bulunmasına,

– Emziğin yıpranmış ya da yırtılmış olmasına (böyle bir durumda hemen yenisiyle değiştirin),

– Emziği güvenli aksesuarlarla kıyafetine tutturmaya (asla boynuna asmayın, boynuna dolanırsa bebeğinizin boğulmasına neden olabilir), çengelli iğne kullanmamaya (iğnesinin ucunun açılması durumunda, bebeğinize batabilir),

– İlk kullanımdan önce mikroplardan arındırılmış olmasına ve sonrasındaki her kullanımda temizliğine (bebeğiniz ağzına başka şeyleri sokmaya başladığında emziği mikroptan arındırmaya gerek yoktur ama yine de yere düşerse iyice yıkayın),

– Kullanılmayan emziklerin hepsini kapalı bir kapta saklamaya (emziğe ihtiyacınız olduğunda, bulamıyorsanız hemen diğerini almak daha kolay olacaktır),

– Emziği 1 aydan sonra yenilemeye,

– Ayına ya da yasına uygun emzik kullanmaya LÜTFEN DİKKAT EDİN, ÖZEN GÖSTERİN.


Belki çevrenizde görmüşsünüzdür. emziği bebeğe vermeden önce “yararlıdır” diye sekere, sekerli gıdalara ya da bala batırırlar. Bu oldukça hatalı bir davranıştır; bebeğin diş minelerini zedeler ve diş çürüklerine neden olur. bebeğiniz buna alışırsa ağzında sürekli bu tadın olmasını isteyebilir.

bebeğinizin kalıcı olmayan süt dişlerine iyi bakılmazsa, altlarındaki kalıcı dişler de zarar görebilir. [Dişler]



Emzik Bırakma

Emziğin 2 yaş civarında bırakılması önerilmesine rağmen mümkün olamıyorsa bir süre daha kullanılabilir. Bu arada emzik kullanımı olabildiğince azaltılmalıdır.

Belki de alıştırabilmek için çok uğraştığınız emziği, şimdi de unutturmak ya da bıraktırmak için uğraşacaksınız.

Eğer çocuğunuz gündüz, emzik için ısrarcı davranırsa dikkati hemen başka bir yöne çekmeye çalışın. Eline kemirebileceği türden yiyecekler verin.

Aslında çocuğunuz emziği eskisi kadar istemiyorsa, bu sadece bir alışkanlıktan ibaretse bunu size açıkça belli edecektir. Bazı anneler, emziği türlü acı besinlere batırarak, emziği çöpe atarak ya da ucunu keserek bıraktırmayı deneyebilirler. Bu tür olaylar sonucunda geri adım atarsanız, bu sizin için hem zaman hem de güven kaybı olacaktır. Örneğin, çöpe attığınız emzikten sonra, gece çocuğunuz emzik için ağladığı zaman, sabrınız kalmayınca yeni bir tane verirseniz, çocuğunuz artık emziğin çöpten çıkarılabileceğini ya da yenilenebileceğini hemen anlayacaktır.

Eğer çocuğunuz buna hazırsa, tüm bunlar yerine onunla konuşabilirsiniz. Emziği 2 yaş civarında bıraktırıyorsanız, sizin söylediklerinizi rahatlıkla anlayabilen çocuğunuza en fazla 2 gün içinde emziği unutturabilirsiniz.

Emzik kullanımında üst sınır 4 yaştır.

Devam etmesi durumunda kulak iltihabı ve diş yapısında bozukluğa neden olabilmektedir.



Bir deneyim:

Benim oğlum emziğe oldukça düşkündü, ilk başlarda silikon emzik kullanıyorduk ve büyüdükçe yaşına-ayına uygun emziklerle devam ettik. Kauçuk emzik kullanırken, renginde hafif bir değişiklik fark ettim ama üzerinde durmadım.

Aynı dönemde kreşe giden oğlumun artık gündüzleri emzik istemediğini fark ettim. Kreş öğretmenini çok sayan ve seven oğlum, öğretmeninin “artık emzik emme, sen büyüdün” cümlesinden çok etkilenmiş ve istememeye başlamış.

Bunu bir başlangıç kabul ettim ve akşamları da olabildiğince ben de emzik kullanmamaya başladım. Kauçuk emziği oğluma verdiğim zaman “ekşiii” diyen oğluma, başka yok, diyerek cevap verdim ve böylece kendiliğinden (18 ay civarında) emziği bıraktı.