2-6 yaş arasındaki çocuklarda sünnet önerilmiyor

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güngör Karagüzel, 2-6 yaş arasındaki çocuklara sünneti önermediklerini belirterek, “Bu yaş dilimindeki operasyonlar sonucu oluşacak sünnet travması, ileride seksüel yaşamı olumsuz etkileyebilir” dedi.

ÇOCUK CİNSEL ORGANINA ODAKLANIR

Prof. Dr. Karagüzel, 2-6 yaş arasındaki çocukların cinsel organlarına odaklandıklarını, bu yaş grubundaki çocukların cinsel organlarına yapılan müdahalelerin, çocuğun psikolojik gelişimini olumsuz etkileyebileceğini bildirdi. Çocuğun, bu yaş diliminde yapılacak sünneti, “Cinsel organının kökünden kesileceği” şeklinde algılayabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Karagüzel, şunları söyledi: “Lokal anestezi altında yapılan sünnetlerde bu algılama çok daha üst düzeyde olabilir. Bu yüzden 2-6 yaş arasında sünneti önermiyoruz. Bu yaş diliminde yapılacak operasyonlarda oluşacak sünnet travması ileride seksüel yaşamı olumsuz etkileyebilir.”

SÜNNET 7 YAŞINDAN SONRA YAPILMALI

Prof. Dr. Karagüzel, ideal olarak çocuğun ailesine “Ben artık sünnet olmak istiyorum” dediği zamanın beklenmesini önererek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu da 6-7 yaşından sonra, çocuğun ikna edilmesiyle oluyor. 0-2 yaş grubunda yapılmasını önerenler de var ama bu yaş diliminde daha sonraki dönemlerde idrar yolunun uç deliğiyle ilgili darlıklar, enfeksiyon, sulanma, kabuklanma gibi rahatsızlıkların görülme sıklığı, normale oranla 3-5 kat daha fazla. Bu yüzden bu yaş dilimindeki sünneti önermiyoruz.”

TOPLU SÜNNET RİSKLİ

Prof. Dr. Güngör Karagüzel, yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan toplu sünnetlerde de bazı riskler olduğunu belirtti. Prof. Karagüzel, “Her yıl Akdeniz Üniversitesi Hastanesine 5-10 arasında hatalı sünnet vakası geliyor. Sünnet hatalarının önemli bir kısmı, toplu sünnetlerde ortaya çıkıyor” diye konuştu.

STERİL KOŞULLARDA YAPILMALI

Bilimsel açıdan bakıldığında sünnetin mutlaka hekim tarafından yapılması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Karagüzel, “Sünnetin, çocuğun psikoseksüel travmasının en alt düzeyde olacağı, yani genel anestezi altında, uygun steril koşullarda yapılması doğrudur. Bu koşullarda yapılan sünnetlerin başarı oranı da yüksektir. Sünnet hatalarının çoğu dışarıda lokal anestezi altında ya da toplu sünnetler sırasında yapılan hatalar. Bunların telafisi çok daha güç oluyor ve çocuklar ağır ameliyatlar geçirmek zorunda kalabiliyorlar” dedi.