Hamilelikte İhtiyaç Duyulan Vitamin Ve Mineraller

Gebelikte İhtiyaç Duyulan Vitamin Ve Mineraller









Gebelerin gereksinimleri olan vitamin ve mineralleri ihtiyaçları doğrultusunda alabilmeleri için besinlerin miktarı ve çeşidini arttırmaları gerekmektedir.Önerilen besin çeşitlemesi aşağıdaki gibidir:









  • Dört veya daha fazla porsiyon taze meyve ve yeşil sebze.
  • Altı ila yedi porsiyon ekmek veya hububat, enerji gereksinimi için.
  • En az dört porsiyon süt ve süt ürünü, kalsiyum ihtiyacı için.
  • Üç veya daha fazla porsiyon et, balık,yumurta,kuru yemiş protein ihtiyacı için.


Minerallerin temininin en doğru yolu dengeli beslenmektir. Ancak vitaminlerin ek olarak takviyesi fayda sağlamaktadır. Gebe bir kadında vitamin takviyesi doktor önerisi ile yapılmalıdır.Vitamin takviyesi hiçbir zaman sağlıklı ve dengeli beslenmenin yerini tutmasa da günlük ihtiyacın alımını sağlamaktadır .Vitamin takviyesi dengeli beslenmeye ek olarak yapılmalıdır.














































































Vitamin/Mineral


Niçin kullanmalısınız?


Nerede bulunur?

Vitamin A &

Beta Carotene


(800 mcg)
Anne ve bebeğin hücre büyümesini sağlar. Karaciğer,süt,yumurta, havuç,

ıspanak,yeşil sebzeler,brokoli,

patates, taze meyve
Vitamin D

(10 mcg)
Bebeğin iskelet sistemi gelişimini sağlar,raşitizmi önler. Süt,taze balık,yumurta ve biraz

güneş ışığı
Vitamin E

(800 mcg)
Bebeğin büyümesine yardım eder,gelişimi güçlendirir. Sebze yağları, margarin, fındık,ıspanak ve ceviz
Vitamin C

(60 – 85 mg)
Doku hasarını koruyan bir antioksidandır. Annede demir emilimini arttırır,bebeğin bağışıklık sitemini inşa eder. Turunçgiller ,bezelye,yeşil biber,

çilek, brokoli ve domates
Thiamin/B1

(1.5 mg)
Anneye enerji sağlamakta ve anne ile bebeğin sinir sistemini güçlendirmekte. Tüm baklagiller, buğday,yumurta,

et,pirinç, baklagiller,fındık
Riboflavin/B2

(1.6 mg)
Enerji sağlamakta. Görme fonksiyonunu güçlendirmektedir. Bebek ve annenin cildinin sağlıklı olmasına yardımcı olmaktadır. Et,balık,tavuk,yumurta, hububat
Niacin/B3

(2 mg)
Anneye enerji sağlamakta ve anne ile bebeğin sinir sistemini güçlendirmekte. Annenin ve bebeğin cildini güzelleştirmekte. Yüksek proteinli gıdalar,hububat,

et,balık,süt,

yumurta,fındık,ceviz
Pyridoxine/B6

(450 mg)
Annenin midesini sakinleştirir,mide problemlerini azaltır. Tavuk,balık,karaciğer, yumurta,soya fasulyesi,havuç,kabak, ıspanak,bezelye,muz,brokoli,

fındık,kahverengi pirinç
Folic Acid/Folate

(600 mcg)
Plasentanın gelişimine yardımcı olmakta ve bebekte nöral tüp defekti gibi anomalileri engellemektedir. Portakal,portakal suyu,

çilek,yeşil yapraklı sebzeler,ıspanak,brokoli,

karnıbahar,

pancar,

bezelye,fındık,hububat
Kalsiyum

(1,200 – 1,600 mg)
Anne ve bebeğin kemik yapısının sağlam olmasını sağlamaktadır. Anne yeterince besinlerle almaz ise ,bebek annenin kemiklerinden almaktadır. Yoğurt, süt, peynir kalsiyumdan

zengin gıdalar, soya sütü, ekmek,

hububat , meyve suyu, koyu yeşil

yapraklı sebzeler , balık.
Demir

(27 – 30 mg)
Bebekte hemoglobin yapımını sağlamakta.Kansızlığı,erken doğumu ve düşük doğum ağırlıklı bebekleri önlemektedir. Kırmızı et ,kuru fasulye ıspanak ,

kurutulmuş meyve ,tüm hububatlar, pekmez, dut, üzüm.
Protein

(60 mg)
Amino asitlerin yapımına yardımcı olmakta,bebeğin hücre gelişimine yardımcı olmaktadır.Annenin hücrelerini tamir etmekte ve vücut değişikliklerine yardımcı olmaktadır. Bir çok hayvansal gıdalar , et, süt, baklagiller,hububat ve fındık.
Çinko

(15 mg)
Düşük olması doğum periodunu uzatmakta,düşük ağırlıklı bebeğe sebep olmakta ve immun sistem problemlerine yol açmaktadır. Kırmızı et , tavuk ,fındık ,

bezelye ,tüm hububatlar ve baklagiller.