Gebelik Tedavileri

Gebelik Sorunları ve Tedavileri




Çocuk sahibi olamayan çiftlerin çoğu, tüpbebek gibi ileri bir teknolojiyi kullanmak gerekmeden, klasik yöntemlerle gebeliğe ulaşabilir.

Kısırlık nedeni tanımlandıktan sonra uzman hekim uygun hormonal veya cerrahi girişimleri açıklar.






Hormon Tedavisi:



Uzman hekimin uygun göreceği zaman ve koşullarda kullanılan hormon içeren ilaçlar yardımı ile adet dönemi düzenlenir, yumurtlamaya teşvik edilir, rahim iç tabakası kalınlaştırılır. Bu hormonlar şunlardır:



1. ClomipheneCitrate (Klomen, Klomifen, Serophene, Gonaphene, Fertilin) Östrojen karşıtı etki yaparak beyinden yumurtalıkları coşturan hormonların salgılanmasını dolayısıyla yumurtalık faaliyetlerini artırır. Hap şeklinde, ağızdan kullanılır.



2. HumanMenopausalGonadotropins = hMG (Pergonal, Humegon, Menogon) Luteinizan Hormon = LH ve Follikül Stimülan Hormon = FSH içerir. Yumurtalık faaliyetlerini artırıp daha fazla sayıda yumurta üretilmesini sağlar. Ampul içerisinde toz halindeki ilacın diğer ampuldeki steril su ile karıştırılıp adaleye zerk edilmesi biçiminde kullanılır.



3. FollicleStimulatingHormon = FSH (Metrodin,Follegon)Yumurtalıkları coşturarak daha fazla follikül ve dolayısıyla daha fazla olgunlaşmış yumurta elde etmeyi sağlar. Steril su ile karıştırılan toz şeklindeki ilacın adaleye zerk edilmesi şeklinde kullanılır.



4. HumanChorionicGonadotropin = hCG (Profasi, Pregnyl, Choragon Follikül içerisindeki yumurtanın olgunlaşmasını ve follikül dışına salınmasını destekler. Erkekte sperm yapımını artırıcı etkisi nedeniyle kullanılır. Toz ilacın steril su ile karıştırılması sonucu adaleye zerk edilmesi biçiminde kullanılır.



5. Gonadotropin Releasing Hormon Analog = GnRHa (Burun spreyi olarak: Synarel, Supracur, Suprefact; depo iğne olarak: Decapeptyl, Lucrin; cilt altı iğne olarak: Decapeptyl 0.1,0.5, Lucrin) beyin üzerine etki ederek follikül gelişimi ve yumurta salınımı için gereken hormonları baskılar. Böylece, bedenin kendi hormon salgısı baskılanarak dışarıdan verilen hormonların yumurtalıklar üzerindeki etkisi kontrol edilir.



6. Progesteron (Progestan, Utrogestan, Progesteron in oil) Rahmin, endometriyum adı verilen iç tabakasının kalınlığını kontrol ederek, transfer edilen embriyonun yuvalanmasına destek olur. Adaleye zerk edilen yağlı iğneler veya vajinaya yerleştirilen kapsüller şeklinde kullanılır.



Cerrahi Girişimler:



Doğumsal anormalliklere, geçirilmiş cerrahi girişimlere, geçirilmiş enfeksiyonlara veya endometriyozise (rahim iç tabakası olan endometriyum’un batın içi, tubalar ve/veya yumurtalıklar gibi olmaması gereken yerlerde de bulunması ile gelişen hastalık) bağlı olarak üreme organlarında yapısal sorunlar ve tıkanıklıklar oluştuğunda uygulanan girişimlerdir. Tanısal amaçlı ve/veya tedavi için yapılabilen bu girişimler:



Laparoskopi:



Göbek altından küçük bir kesi ile batına girilip, karbondioksit ile batının şişirilmesi sonucu batın içi organların, bir ışık ve mercek sistemi ile görünür kılınması.



Histeroskopi:



Vajina / hazne, rahim kanalı ve rahim içinin bir ışık ve mercek sistemi ile görüntülenmesidir.



Aşılama:



Bu işlemde, özel olarak hazırlanmış olan meni örneği, kadının uygun adet döneminde, rahim içine, özel bir kanül yardımı ile gönderilerek gebelik olasılığı arttırılmaya çalışılır.