5. Hafta

5. Hafta Anne Karnında Bebek Gelişimi




Döllenmeden sonraki 16. günde gelişim iyice hızlanır. Beklenen adet gecikmiştir. Hala çok büyük değişiklikler yoktur. Sabah yorgunluğu, bulantı ( ve bazen kusma) , aşerme (iştah değişiklikleri), meme uçlarının koyulaşmaya başlaması ve memede gerginlik,sık idrara çıkma gibi bazı erken gebelik bulguları yavaş yavaş ortaya çıkmaya baslar. Ancak annede hiçbir değişiklik olmadan gebelik devam edebilir. Buna karşılık erken dönemde bile tedavi gerektiren bulantı ve kusmalar görülebilmektedir.






Göğüslerin dolgunlaşarak daha hassas hale gelmesi, meme ucundaki koyu renkli halkanın (areola) genişlemesi ve renginin daha da koyulaşması, areola üzerindeki bezlerin dışarı doğru yönelerek süt yapımına hazırlanmaları, meme üzerindeki mavi renkli ince toplardamarların belirginleşmesi ve sümüksü vajinal



akıntı vücutta gözlemlenen diğer değişikliklerdendir.



İlk trimestri sırasında, vajinal kanama ya da lekelenme ile karşılaşıldığında mutlaka doktora danışılması gereklidir. Görülen kanama ciddi olmayabilir, ancak düşük ve dış gebelik olasılıkları açısından mutlaka değerlendirilmeleri gereklidir. Kanama yerine kramp veya karın ağrısından şikayet ediliyorsa da mutlaka doktora başvurulmalıdır.



Embrio hızla gelişmektedir.Yaklaşık 1,25 mm boyundadır. Kalp,beyin,omurilik,kaslar ve kemikler gelişmeye baslamıştır. Çocuğıu besleyecek olan çocuk esi ( plesenta,etene) ve çocuğu ilik ve güvenli bir ortamda koruyup, içinde hareket etmesini sağlayacak olan gebelik kesesi (su kesesi,amniotik kese) gelişmeye devam etmektedir. İyi bir vaginal ultrasonografi ile gebelik kesesi görüntülenebilir.