Hamilelik Ve Çiğ Et Tüketimi

Gebelikte pişmemiş et (çiğ köfte, pastırma) tüketimi










Gebelik döneminde tüm çiğ ve az pişmiş kırmızı et,tavuk ,balık tüketimi sakıncalıdır. Özellikle geçmiş yıllardaki ‘deli dana hastalığı’ ve son zamanda tüm dünyayı ve ülkemizi etkileyen ‘kuş gribi’ sebebiyle gebelerdeki bağışıklık sistemin de baskılanmış olduğunu düşünürsek ve ülkemizdeki ‘çiğ köfte’ kültürünü de buna eklersek bu etler ile alınan virus ve bakterilerin yol açacağı enfeksiyonların ne kadar önemli olduğunu anlamak mümkündür.








Çiğ etler ile geçen deli dana virusu ve kuş gribi virusu dışında (bu virusların gebeliğe ve bebeğe etkisi hakkında kesin bilgiler yoktur,çok yeni ve az görülen enfeksiyonlardır) daha yaygın olarak enfeksiyon tehlikesi yaratanlar salmonella ve toksoplazmadır.

Salmonella daha çok tavuk eti ve yumurtadan bulaşır.Besin zehirlenmesi tablosu; bulantı,kusma,ishal ,ateş ve ciddi halsizlik yapar. Bebeğe bir sakatlık yapma ihtimali olmamasına rağmen gebenin sıvı kaybı ve ateşten etkilenmesi,sağlıklı beslenememesi ve nadiren yüksek ateşin tetikleyebileceği düşük ve erken doğuma sebep olması riski vardır.Bazen gebedeki şikayetler o kadar fazladır ki,hastaneye yatırılıp serum ile tedavileri gerekir.

Toksoplazma ise kendilerin taşıdığı bir parazit olup kedinin dışkısı ile bulaşmış ve enfekte olmuş yiyecekler,etin yenmesiyle gebeye bulaşır.Gebeliği olumsuz etkileyip düşük,erken doğum ve sakatlıklara sebep olabilmektedir.Gebelik öncesi veya gebeliğin ilk aylarında kanda testler ile teşhisi konur. Antibiyotik ile tedavi edilebilinir.

Önlem alın:

ü Gebeliğiniz sırasında çiğ köfte yemeyin.

ü Salam,sucuk,jambon,sosis gibi yiyeceklerden uzak durun.Yemek istiyorsanız pişirerek yemeyi deneyin.

ü Az pişmiş et,tavuk tüketmeyin.

ü Sushi gibi çiğ balık yemeyin.

ü Güvenmediğiniz yerden et, özellikle tavuk satın almayın.

ü Dondurulmuş eti saldırdıktan sonra pişirmemiş iseniz tekrar dondurmayın.

ü Dondurucuda sakladığınız etleri buzdolabı poşetine koyun, başka yiyeceklerle temas etmelerine izin vermeyin.

ü Ellerinizde kesik veya çizik var ise çiğ ete, özellikle tavuğa dokunmayın.Tercihen eldiven kullanın.

ü Et kestiğiniz bıçağı,tahtayı veya çiğ eti bulundurduğunuz tabağı çok iyi yıkayın.İyi yıkamadan başla bir yiyecek için kullanmayın.