Hamilelik ve Lohusalıkta Oruç Tutma

Hamilelik esnasında oruç tutmak sakıncalı mıdır?











Hamilelik esnasında oruç tutmak sakıncalı mıdır?



Doktorundan onay alan gebe bir kadının oruç tutmasında dengeli ve düzenli beslenme prensiplerine uyulduğu taktirde sakınca yoktur. Bu dönemde beslenme mönüsü, anne ve bebeğin ihtiyaçlarını en iyi miktarda karşılayacak şekilde düzenlenmelidir. Sağlıklı bir gebe diyeti; tahıl grubu, meyve, sebze, et ve süt ürünlerini ve bol sıvı gıdalar içermelidir.
Diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıkları gibi benzer hastalıkları bulunanların doktor tavsiyesiyle oruç tutması gerekmektedir.









Anne ve bebek sağlıklı bir gelişim süreci izliyorsa, günlük alınması gereken enerji ve besin öğeleri sahur ve iftar saatlerine bölünerek tüketildiği sürece, orucun gebeliği olumsuz etkileri çok aza indirelecektir.

Gebeliğin ilk 3 ayı ve son ayında oruç tutulması da mutlaka doktor izni ile olmalıdır.



Hangi gebeler (hamileler) oruç tutamaz? Kimler için sakıncalıdır?

Anne adayının sistemik hastalıkları var ise, bebeğin gelişiminde problem gözleniyor ise ve doktoru uygun görmüyor ise oruç tutmak hem anne adayı hem de bebek için sakıncalı olabilmektedir. Hamilelik, enerji ve değişik besinlerin gereksiniminin arttığı bir dönemdir. Oruç bu gereksinimlerin yerine konulmasını engelliyorsa ertelenmelidir. Bazı anne adayları uzun süreli açlığa karşı dirençli değildir. Ayrıca, gebelikte bulantı, kusma, mide ekşimesi ve mide yanması yakınmaları olabilir. Bu şikayetler uzun süren açlık dönemlerinde daha da artar. Bu gibi durumlarda anne sağlığı açısından oruç tutulması doğru değildir.

Lohusalar oruç tutabilir mi?

Doğum sonrası ilk 5 hafta lohusalık olarak adlandırılmaktadır. Doğuma bağlı kanama ve normal doğum veya sezeryanın getirdiği travma sonucu anneler genellikle bu dönemde yorgun ve bitkin olurlar. Az az kanamanın da devam edebileceği bu dönemde demir ihtiyacı da önemlidir. Süt veren annelerin lohusalık döneminde oruç tutmaları genel olarak zor olmakta ve önerilmemektedir.



Ramazan ayında oruç tutan hamileler için sakıncalı yiyecekler nelerdir?

Her şeyden önce aşırı yemekten kaçınmak gerekir, bu reflüyü ve mide yanmasını arttırır. Ayrıca fazla yağlı, şekerli ve tuzlu gıdalardan, demli çaydan ve kahveden mümkün olduğunca kaçmak gerekli. Taze hazırlanmış besinler, az yağlı yiyecekler tercih edilmeli, kızartmalardan uzak durulmalı, taze sebze ve meyveler seçilmeli. Çok fazla meyve tüketmemeye özen gösterilmelidir. Ağır tatlılar yerine hafif sütlü tatlılar tercih edilmelidir.

Gebeler (hamileler) oruç tutarken nelere dikkat etmelidir? En sağlıklı beslenme nasıl olmalıdır?

Gün içinde halsizlik, baş dönmesi gibi benzer durumlarla karşılaşılabilecek sorunları minimuma indirmek için mutlaka sahura kalkılmalıdır. Sahur yapmadan oruç tutulmamalıdır. Sahurda hafif ve tok tutucu, proteinden zengin besinler tüketilmelidir. Gebelikte en önemli iki besin öğesi demir ve kalsiyumun bir kısmı bu vakitte alınmalıdır. Az yağlı peynir, haşlanmış yumurta, pekmez, süt, kepekli ekmek, meyve seçimi ideal olacaktır. Uzun süre tok kalabilmek ve kabızlığı önlemek amacıyla en az 4-5 dilim kepekli ekmek ve yanında sıvı alımına özen gösterilmelidir.

İftar 2-3 öğüne bölünerek yapılmalı. Oruç, birkaç yudum su ve hurmayla açılabilir. İlk olarak evde hazırlanmış çorba, ardından ana yemek olarak etli sebze veya tavuk sebze haşlama ya da balık buğulama türde besinler tercih edilmelidir.İftardan yaklaşık bir saat sonra, bir kase yoğurt ve bir porsiyon söğüş sebze veya salata tüketilebilir. İftardan sonra aralarda bir avuç kadar kuruyemiş, kuru meyve tüketilmelidir. 15 dakikayı aşmayan basit egzersizlerin yapılması faydalı olmaktadır .

Anne adaylarına örnek bir Ramazan mönüsü

İftar: 1 kase çorba, salata, esmer ekmek 1-2 saat sonra: 1 porsiyon et, tavuk ya da balık, 1 porsiyon sebze yemeği, 2 kaşık yoğurt veya ayran, esmer ekmek veya az yağlı pilav, makarna ve salata

Sahur: 1 bardak süt, iki kibrit kutusu peynir, domates, salatalık, biber, esmer ekmek, gün aşırı yumurta, birkaç zeytin, meyve