Oto Koltuğu

Oto Koltuğu Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz ?




Bebeğinizle hastaneden evinize dönüşünüzden itibaren araba ile gerek şehir içi gerekse şehir dışı yolculuklarda hem Bebeğinizin rahatı hem de can güvenliği açısından mutlaka kullanmanız gereken bir üründür.



Arabanızın arka koltuğunda emniyet kemeri yoksa taktirin ve oto koltuğunu bebeğin yaşına göre kullanma kılavuzlarında tavsiye edildiği şekilde yerleştirmeye dikkat edin. Araştırmalara göre araba koltuklarının %15 arabaya doğru şekilde yerleştirilememektedir. Oto koltuğunuzu arabaya yerleştirdikten sonra mümkün olduğunca yerinden oynatmamak ve bebek koltuğa oturduğunda emniyet kemeri ile güvenli bir şekilde bağlamak gerekir.













Yenidoğan bebeklerin kemik yapıları güçsüz olduğu için dik oturamazlar ve ufak sarsıntılarda bile ciddi yaralanmalara maruz kalabilirler. Bu nedenle araba güvenlik koltuğunun otomobilin yolcu koltuğuna sürüş istikametinin tersine monte edilmesi gerekir. arabanızın yolcu koltuğu tarafında air bag (hava yastığı) varsa kesinlikle güvenlik koltuğunu buraya monte etmeyin. Kaza anında hava yastığının devreye girmesi ile ciddi yaralanmalar hatta ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir.



Oto Koltuğu Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Öncelikle otomobilinize uygun oto koltuğunu araştırın, bazı otomobil firmaları gerek kullanma kılavuzlarında gerekse satış ofislerinde bu konuda size yardımcı olacak bilgileri sunmaktadır. Bunun dışında bebeğin ağırlığı ve yaşı uygun koltuğu seçmek için belirleyici olacaktır.

Oto koltuk sistemleri için beş ayrı yaş ve kilo grubu saptanmış:



1. 0 grubu olarak adlandırılan ilk kategori yenidoğandan 9 aya ve 10 kiloya kadar olan bebekler için tasarlanmıştır.



Bebeklerin tamamen ya da yari yatar vaziyette (yaklaşık 45 derce açı olacak biçimde) taşınması gerekir.



Kullanımda ise oto koltuğunun arkaya dönük olması şarttır. Burada kullanılan oto koltuklarının ergonomik taşıma sistemlerinin olmasına dikkat etmek gerekir. Sapı olanlar taşıma rahatlığı açısından tercih edilebilir.



2. İkinci kategori olan 1. grup, yaşı 9 aydan 3 yaşa kadar olan ve 9 – 18 kilo arasındaki çocukları kapsar. Arka koltuğa sağlamca tutturulmuş, öne doğru bakan koltuk çeşitleridir ve oturma sekli diktir. Yüzünü öne dönük olarak kullanmaya başladığınızda, kemerleri yukarı hareket ettiren kuvvetlendirilmiş delikleri vardır.



3. Bir sonraki grup olan 2.grup ise 15 – 25 kilo arasındaki 3 – 7 yaş çocuklarını içerir. Bunlar esas itibari ile ikinci grupla ayni olmakla birlikte gerek oto koltuğunun sağlamlığı gerekse kemerlerin ölçüleri yaş grubuna uygun olarak yapılmıştır.



4. Son kategori ise 22 ile 36 kilo arasındaki ve 6 – 12 yaş arasındaki çocukları kapsıyor. Yetişkinler için tasarlanmış emniyet kemerleri tam güvenlik sağlamadığından tercih edilmelidir.



5. Booster koltukları (Yükseltici koltuklar): Sadece yetişkin kucağındayken ve omuz kemeri ile kullanılırlar 36 kilodan itibaren kullanılmamalıdır.



DİKKAT!

· Araba koltuğunun bebeğiniz için hayati önem taşıdığını Unutmayın. kısa mesafelerde bile çocuğunuzun mutlaka araba koltuğuna oturmasını sağlayın.

· Avrupa kalite ve standart belgesi olmayan ürünleri kullanmamaya çalısın, aldığınız ürün arabanızla uyumlu olmalıdır.

· 5 nokta emniyet sistemine sahip oto koltukları çocuğunuzu hem omuz hem kalçadan kavrayacağı için daha güvenlidir.

· Oto koltuğunun emniyet kemerlerinin çocuğu çok sıkmamasına dikkat etmek gerekir.

· Hava yastığı olan koltuklara kesinlikle araba güvenlik koltuğu bağlamayın.

· 0 – 12 ay arası modellerin aracın kendi emniyet kemeri ile ters olarak bağlanacağını aklınızdan çıkarmayın.

· Bebekler kemikleri güçleninceye yani yaklaşık 1 yaşına kadar oto koltuğunda 45 derecelik açı ve yüz arkaya dönük olacak şekilde oturtulmalıdır.

· Arabanıza Bebek Var yazısı olması pek çok kotu durumda karşı taraf için caydırıcı olabilir.

· Taşınabilir modellerde bebek omuz emniyet kemerinin bulunup bulunmadığını mutlaka kontrol edin.

· Sabit emniyet kemeri ile araca bağlanmayıp, sadece takılan ürünleri kesinlikle tercih etmeyin. eğer arka koltukta kemeriniz yoksa ön koltuğa takabilirsiniz ama sadece 0-9 ay arası olanlarda. Bu durumda da yukarıda bahsettiğimiz üzere hava yastığı olmamasına özellikle dikkat etmelisiniz.

· Oto koltuğu kumasının terletmeyen ve yıkanabilir cinsten olmasına özen gösterin. Bas kısmına yastık yüzü ya da minik bir havlu koymanız terleme durumunda faydalı olabilir.

· Kullanım kılavuzunu muhakkak okuyun ve saklayın.

· Yola çıkacağınız her seferde oto koltuğunun doğru şekilde bağlı olup olmadığını ve sağlamlığını kontrol edin.

· Çocuk oto koltuğunu sadece taşıtın hareketsiz olduğu anlarda açın. Araba hareket halindeyken Bebeğinizi koltuktan çıkarmaya çalışmayın.

· Kaza geçirmiş, kemeri asinmiş yada yırtılmış olan bir oto koltuğunu kesinlikle kullanmayın. 6 yıldan daha eski bir oto koltuğunu değiştir ve daha fazla eski olanlarını kullanmayın.



ISOFIX

Araçlarda kullanılan çocuk güvenlik koltuklarının 2/3 si yanlış monte edilmekte ve yarısı da güvenlik oranını ciddi ölçüde düşürecek şekilde montaj hataları yapılmaktadır. * Bu hataların temel sebepleri, karmaşık sabitleme sistemleri ile anlaşılması güç kullanım kılavuzlarıdır. ISOFIX, araç ve çocuk koltuğu arasında dünya çapında standart hale gelmiş bir bağlantı sistemidir. kullanım hatalarını yok denecek kadar aza indirger ve araç ile çocuk koltuğu arasında sert bir bağlantı kurarak güvenliği en üst seviyeye çıkarır. Bunun için gerekli olan ve en basından beri Römer’in de çalışmalarda bulunduğu ISOFIX-Standardı, su anda uluslararası onay alma aşamasındadır. * Araç güvenliği Enstitüsü (Münih) tarafından hazırlanmıştır

ISOFIX-bağlantısının bir kaza anında, diğer emniyet kemer bağlantı stillerine oranla avantajları:

1. Azaltılmış Yükler -ISOFIX koltuğu, çarpma anında oluşan basıncı absorbe eder.

2. Sert metal bağlantı sayesinde başın öne hareketini kısıtlar.