Sünnetin yenidoğan döneminde yapılması öneriliyor.


Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte, toplu sünnetlerin sayısında artış yaşanıyor. Ancak çocukların psikolojik durumunun da iyi olmasını gerektiren sünnet işlemi, toplu sünnet nedeniyle çocukları korkutuyor. Acıbadem Kocaeli Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Kutan Özer, “Toplu sünnetlerde en büyük risk enfeksiyon ve hatalı kesim. Tüm çocuklara yeterli ilginin gösterilmesi ve en önemlisi de aletlerin strerilizasyonu çok zor. Bu durum çocukların sağlığını riske atıyor” dedi.



Toplu sünnet törenlerinde, aynı seansta yüzlerce çocuk sünnet ediliyor. Oysa her sünnet işleminden sonra kullanılan aletlerin sterilize edilmesi gerekiyor. Bu kargaşa ortamında en sık karşılaşılan sorunun enfeksiyon ve hatalı kesim olduğuna değinen Dr. Özer, toplu sünnetlerin yapılması durumunda ideal şartların sağlanamayacağını söyledi.



Sünnetin bir ameliyat olduğunu ve öncesinde belirli testlerin yapılmasının gerekebileceğini anlatan Dr. Özer, “Sünnet önemli ve hassas bir cerrahi işlemdir. Her ne kadar lokal anestezi ile yapılsa da, her cerrahi müdahalede olduğu gibi çocukta kanamalı bir hastalığın olup olmadığının sorgulanması ve gerekirse birtakım testlerin yapılması lazım” diye konuştu.

PREMATÜRE BEBEKLERE SÜNNET YAPILMIYOR
Penisteki anomaliler (yapısal bozukluklar), kanama sorunları ve prematüre (düşük doğum ağırlıklı) bebeklerde sünnetin yapılmaması gerekiyor. Bu üç sorun da sünnetin yapılmaması için çok önemli sağlık gerekçeleri olarak değerlendiriliyor. Her cerrahi işlemde olduğu gibi, sünnette de komplikasyonlar oluşabiliyor. Bunların arasında sık görülenler operasyon sırasında ve sonrasında aşırı kanama, enfeksiyonlar, idrar problemleri, fazla ya da az kesi yapılmasıdır.
UYGUN YAŞTA SÜNNET ÖNEMLİ
Hekimler arasında sünnetin hangi yaşta yapılacağına ilişkin tam bir fikir birliği bulunmasa da, American Pediatric Academy (APA), sünnetin yenidoğan döneminde yapılmasını öneriyor. Dr. Kutan Özer, “Fakat eğer aile geleneksel biçimde tören yapmak istiyorsa buna da saygı duyulmalıdır. Böyle bir durumda da çocuğun en az 6-7 yaşında olması önemli” dedi.
ÇOCUĞA SÜNNETİ KORKUTMADAN ANLATIN
Sünnet sonrasında çok canının yanacağı ve sünnete ilişkin esprilerin çocuklara yapılması, çocuğun sünnetten kaçmasına neden olabiliyor. Ailenin çocuğa karşı dürüst olmasını öneren Dr. Kutan Özer, “Yapılacak operasyonu doğru bir şekilde anlatmak lazım. Anestezi verilip uyuşturulacağını, canının çok yanmayacağını, sünnetin sağlığı için bir gereklilik olduğunu anlatmak, çocuğu sünnet öncesinde yatıştıracaktır” dedi. Sünnetin faydaları hakkında da bilgi veren Dr. Özer, şunları söyledi: “Sünnet derisi ile ilgili sorunları giderir ve ileride olacak sorunları engeller. Penil kanser riskini sıfıra indirir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların ve kadınlarda rahim kanserinin görülme oranlarını düşürür. Yenidoğanlarda üriner sistem enfeksiyonlarını 10 kat azaltır.”