Bebeklikteki demir eksikliği, zekayı etkiliyor

Trabzon Doğum ve Çocuk Bakımevi Başhekimi Uzmanı Dr. İsmail Topal, 0-5 yaş arası çocukların, demir eksikliğinden etkilenen yaş grubunu oluşturduğunu, demir eksikliği olan 2 yaşından küçük çocuklarda uyum ve denge sorunları görüldüğünü belirtti.

Demir eksikliği olan çocukların daha içe kapanık ve çekingen davrandığını ifade eden Dr. İsmail Topal, “Demir eksikliği, çocuğun etkileşime geçmesini önleyip öğrenme yetisini engelleyebildiği gibi, zihinsel yeteneklerini de köreltebilir. Bebeklik ve küçük çocukluk döneminde demir eksikliği, bilişsel gelişimi geciktirip, zeka düzeyini yaklaşık 9 puan geriletebilir” dedi.

Topal, beslenme bozukluklarının, bebeklerde büyüme ve gelişme geriliğine, enfeksiyonlarla kombine olarak da hastalıkların ağır ve ölümcül seyretmesine neden olduğunu belirterek, halk arasında ‘kansızlık’ olarak bilinen aneminin de demir eksikliğine bağlı olarak geliştiğini söyledi.

ŞEKER YERİNE ÜZÜM PEKMEZİ

Bazı konulardaki bilgisizliğin anemiyi oluşturan etkenleri doğurduğunu anlatan Topal, şunları kaydetti: “Bilgisizlik nedeni ile demir kaynağı yiyeceklerin zamanında yeterli olarak verilmemesi demir eksikliğine neden olur. Çocukları kansızlıktan korumak için yaşlarına göre beslemek gerekir. Anne babalar, çocuklarının besinlerinde, tatlandırıcı olarak şeker yerine üzüm pekmezi kullanmalı. Bebeklere altıncı ayından itibaren mercimek köftesi ve ızgara köfte yedirilmelidir.”

C vitamininin de yeterli miktarda alınması gerektiğini, demirin vücutta kullanılmasında C vitamininin rolünün büyük olduğunu ifade eden Topal, çocuklara demir yönünden zengin olan et, karaciğer, yumurta, dalak, balık ve kuru baklagillerin de mutlaka yedirilmesi gerektiğini söyledi.