Balerin gibi yürüyen çocuklarda kaslar kısa

Anne ve babaları çocuklarının büyüme döneminde ayak sağlığı konusunda en çok düztabanlık, kızlarda daha sık görülen balerin yürüyüşü, ayak ağrıları, içe basma gibi sorunlar endişelendiriyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç.Dr. Muharrem İnan, parmaklarının ucunda yürüyen kız çocuklarında, boy uzama döneminde arka kasların kısa olması nedeniyle sorun ortaya çıktığını söyledi.

Eğer çocuk anne ve babası kendisine bakmadığında da parmak uçlarında yürüyorsa doktor muayenesinin şart olduğunu belirten Dr. Muharrem İnan, “Balerin gibi yürüyen çocukların yüzde 90’ında sorun kendiliğinden geçiyor. Ancak yüzde 10’unda kasların kısalığından söz etmek mümkün. Ayrıca küçük bir grup da olsa serebral palsili çocuklar da parmak ucunda yürüyor. Bu nedenle iyi bir muayene gerekiyor” dedi.

Ailelerin çocuklarının ayaklarının normal olup olmadığını sorduğunu belirten Dr. İnan, normal ayağı, ağrısız, çocuk yürüdüğü zaman herhangi bir problem yaratmayan, görüntü olarak da diğer insanları rahatsız etmeyen bir ayak olarak tarif ediyor. En sık sorulan bir başka soru da, çocuklara ne zaman ayakkabı giydirilmesi gerektiği. Çocuk yürümeye başladığı zaman ayağını deri gibi saran, yumuşak tabanlı, yürürken ve koşarken rahat edebileceği bir ayakkabı giydirmek. Bazı görüşlere göre çocuklara 2 yaşına kadar ayakkabı giydirmemek en iyisi. Ancak Dr. Muharrem İnan, bu bilginin bilimsel verilere dayanmadığını, çocuk yürümeye başlar başlamaz ayak anatomisine uygun ayakkabı seçilerek giydirilebileceğini söyledi.

İçe Basma Büyüdükçe Düzeliyor

Anne babalar çocukları içe basarak yürüdüğünde de endişe ediyor. Oysa çocuklar içe de bassalar rahatlıkla yürüyüp koşup oynuyorlar. Çocuklar ilk yürümeye başladıklarında ayaklarının taban kısmında yağ bezleri oluyor. Bunlar şekillenmediğinden ayak pofuduk bir görüntüye sahip oluyor. Çocuk içe basarak yürürken dengesini sağlamaya başlıyor. Aileler de bunu görünce hemen endişelenip doktora başvuruyor. Dr. Muharrem İnan, bu çocukların tedaviye ihtiyaçları olmadığını, 4 yaşına kadar çocuklarda bu sorunun olabileceğini söylüyor. Çocukların yüzde 90’ı aslında içe basıyor. Zamanla normal bir şekilde yere basabiliyorlar. Sadece yüzde 10’unda ayak gelişse de içe basma sorunu kalıcı olabiliyor. Bu sorun da tedavi edilebiliyor. Ancak tedavide 10–15 yıl öncesindeki gibi demir cihazlar kullanılmıyor. Dr. İnan, ailelerin özel ayakkabıların tedavi ettiğine ilişkin yanılgısına da işaret ediyor. Özel ayakkabılar sadece çocuğun yürüme konforunu artırıyor, rahatsızlığını tedavi etmiyor.

Spor Yapanlarda Tendinit Çok

Çocuklarda ayak bileğinde nadir de olsa kistler görülüyor, ancak kendiliğinden kayboluyor. Ayak bileğinin yan tarafında özellikle de 12 yaş civarında ağrı oluyor. Bu durumda röntgen çekilmesi gerekiyor. Türkiye’de ayak sorunlarının çok ciddiye alınmadığını vurgulayan Dr. Muharrem İnan, şöyle konuştu: “Bu yaştaki çocuklarda ağrı olunca çok yürümekten, koşmaktan olmuştur denilip geçiliyor. Oysa ağrılı ayak mutlaka incelenmeli. Çünkü kasların kemiğe yapıştığı yerde zorlanmaya bağlı olarak şişlikler oluyor. Bu şişliğe tendinit diyoruz. Ancak özel ayakkabı giyilerek ve dinlenmeyle tedavi edilebiliyor. Aksi takdirde topukta çıkıntı oluyor ve çok çirkin duruyor.”