Yuvaya Başlarken…

Yuvaya başlayan bir çocuğun ailesinden ayrılırken zorluk çekmesi, aslında çocuk ile anne arasında önemli bir bağ kurulduğunun ifadesidir.

Birçok uzman, çocuğun sağlıklı bir kişiliğe sahip olabilmesi için, bu bağın sağlam olması gerektiğini savunur. Çoğu zaman bu bilgiler, çocuğun ayrılırken yaşadığı stres ve gerilimle başa çıkmaya çalışan aileleri rahatlatmaya yetmez. Ancak bilmemiz gereken tek şey bunun tipik bir davranış olduğudur.

Anneden ayrılma endişesi, yaşanan stres ve sonuçları birçok uzmanın ilgi duyduğu bir konu olmuştur. Araştırmalar, birçok okul öncesi çocuğunun sevdiği birinden ayrıldığı zaman strese girdiğini ya da tanıdığı biri kendinden uzaklaşınca, gerilim yaşadığını ortaya çıkartmıştır. Özellikle ayrılma endişesi ve stres, çocuk yeni bir ortamla karşılaştığı zaman ve bu ortamda neler olabileceğini tahmin edemeyince ve deneyimsiz hissedince yoğunlaşır.

Yaşanan stresin boyutu her çocuk için farklılık gösterir. Eğer çocuk bir kaç gün içinde kendini iyi hissederse, düzenli şekilde yemeğini yiyip uyursa, diğer çocuklarla rahat iletişim kurarsa ve davranışlarında önemli değişiklikler göstermez ise yuvaya uyumu kolaylaşmıştır.

• Sınıfına girmeden önce çocuğun yeni ortamla ve öğretmeniyle tanışmasına fırsat verin.

• Sevdiği birinden ayrılmanın ona neler hissettirdiğini açıklamasına yardımcı olun. Onu anladığınızı ve duygularını kabul ettiğinizi gösterin. Azarlama, yargılama, alay etme ya da tehdit etme gibi davranışlardan kaçının. Aşırı sempati göstermeden, onu anladığınızı ve kabul ettiğinizi göstermek onu rahatlatabilir.

• Çocuğunuz, annesinin ayrılma durumunda neler hissettiğini anlayabilir. Eğer ayrılmadan dolayı suçluluk hissediyorsanız, çocuk duyduğunuz endişe ve çatışmanın sinyallerini alabilir ve bu durumla başa çıkmak yerine, durumu kontrol etmeye çalışır. Çocuğun sağlıklı gelişimi için yetişkinleri kontrol etmesine fırsat vermemek gerekir.

• Yuvaya gideceği günlerin öncesinde ve sonrasında aşırı ağlama, karın ağrısı, baş ağrısı, vb. gibi şikayetler yaşamaya başladıysa ve bu sorun iki hafta içinde düzelmiyorsa, bir uzmandan psikolojik yardım almanız yararlı olur.

Etiketler:, ,