Çocuklara güvenli bir yaz için!

Çocukların yaz mevsiminde sıcak çarpması gibi istenmeyen durumlar yaşayabileceğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Akcan Arıkan, çocuklarımızın güvenli bir yaz geçirebilmesi için tavsiyelerde bulundu.

6 AYDAN KÜÇÜK BEBEKLER

Bu yaşta bebekler için güneş koruyucu kremlerin güvenilirliğini kanıtlayan çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle fiziksel yöntemlerle güneşten korunma ilk seçenektir. Bebeklerimize ince dokulu terletmeyecek ama güneşten koruyacak şekilde uzun kollu üstler ve uzun pantolonlar giydirmeliyiz. Başlarını ve boyunlarını güneşten korumak için geniş kenarlı şapkalar seçmeliyiz. Ancak güneşten tamamen korunmak söz konusu değil ise o halde güneş koruma faktörü en az 15 ve tercihen daha yüksek koruyucu ürünler bebeğin açıkta kalan yerlerine ( kol, bacak, yüz gibi) sürülebilir. Ancak bebekler ellerini ağızlarına ve gözlerine kolayca götürebileceklerinden ellerine bu tarz ürünleri sürmemekte fayda var.

 

DAHA BÜYÜK BEBEK VE ÇOCUKLAR

* Güneşten korunmanın en iyi yolu uygun giysiler seçmektir. Başımızı güneşten geniş kenarlı ya da en azından yüzümüzü gölgeleyecek şekilde siperliği olan şapkalar ile korumalıyız. Gözlerimizi korumak için ultraviyole ışılarını geçirmeyen güneş gözlükleri kullanılabilir. Giysiler güneş geçirmeyecek şekilde sıkı dokulu ama teri emecek şekilde uygun emici yapıda olmalıdır, bunun için en ideali pamuklu giysilerdir.

* Olabildiğince çok gölgede kalınması iyi olur. Ancak özellikle güneş ışınlarının en yoğun olduğu saat sabah 10 ile öğleden sonra 4 arası direk güneş altında olmaktan kaçınmalıyız. Özellikle bir yaşın altındaki bebekler bu saatlerde güneşte olmamalılar.

* Dışarıya çıkmadan 30 dakika önce güneş koruma faktörü (SPF) en az 15 ya da daha yüksek olan bir koruyucu ürün tüm açıkta kalacak bölgelere sürülmelidir. Güneş koruyucunun etkisini göstermesi bir süre alacağından güneş altında sürmek yerine güneşe çıkmadan önce uygulamayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Hava bulutlu olsa bile zararlı güneş ışınlarının cildimizde kötü etkiler gösterecek kadar kuvvetli olabileceğini unutmamalıyız.

* Güneş koruma ürünleri çocuklar yüzdükten sonra ya da çok terlemişlerse yeniden uygulanmalıdır. Bu durumların dışında da zamanla etkisi geçeceğinden iki-üç saatte bir yeniden sürülmelidir.

* Deniz veya havuz kenarında ya da su üzerinde (tekne,sal) gibi, kumda güneş koruma ürünleri kullanımı konusunda daha da dikkatli olmalıyız. Bu sayılan ortamlar güneş ışınlarını yansıtacaklarından çok daha çabuk güneş yanığına sebep olurlar. Örneğin deniz kenarında şemsiye gölgesinde kumla oynayan bir çocuğun gölgede olması onu yansıyan ışınlardan koruyamaz. İstenmeyen durumları engellemek için güneş korumasını ihmal etmemeliyiz.

EGZERSİZ YAPAN ÇOCUKLARDA SICAK STRESİ

* Havadaki nem oranının artması hava sıcaklığının daha yoğun hissedilmesine yol açar. Meteoroloji tarafından aşırı sıcak ve nem artışı uyarısı yapılan günlerde çocuklar mümkünse açık havada ağır aktivite ya da spor antrenmanlarından kaçınmalıdır. Aktiviteler böyle günlerde 15 dakika ile sınırlanmalıdır.

* Tatil için sıcak bir bölgeye gidilmişse, vücudun ortam ısısına uyum sağlamasının biraz süre alacağı unutulmamalıdır. Böyle bir ani hava değişikliği olduğunda dışarıda yapılan aktivitelerin süresi ve ağırlığı yavaş ve kademeli olarak arttırılmalıdır. Aynı kural açık havada yeni bir egzersiz programına başlayan çocuklar için de geçerlidir. Vücudumuzun yeni iklime uyum göstermesi -aklimatizasyon- 10 ile 14 gün kadar sürebilir.

– Sıcak günlerde açık havada oynayan ya da spor yapan çocuklar için yeterli su içmek çok önemlidir. Çocuklar dışarı çıkmadan bol su içmeli, oyun sırasında da su içmek için mola vermeleri istenmeli ve bol su içmeleri için teşvik edilmelidir. Terli iken su içmek sanılanın aksine zararlı değildir, öyle olsaydı profesyonel sporcular hastalıktan kurtulamazlardı! Ter ile oluşan su kaybının yeterli su içilerek yerine konması gereklidir.

* Spor yaparken kullanılan giysiler açık renkli, ince ve emici özellikte olmalı, terin buharlaşmasını kolaylaştırmak için tek kat giyinilmelidir. Terli, ıslak giysiler kuru giysilerle değiştirilmelidir.

HAVUZ GÜVENLİĞİ

* Çocukları havuzda veya havuz kenarında ASLA yalnız bırakmayın, ASLA, bir AN bile. Bir çocuğun boğulması için dize kadar gelen su seviyesi yeterlidir, bunu unutmayın. Küçük bebekler ise bir karış suda bile boğulabilirler.

* Çocuklar su yatağı gibi şişme oyuncaklar ile oynarken çok dikkatli olun, bunlar çocukların su yüzeyinde kalmalarını sağlayacak kadar güvenli gereçler değildir ancak çocuklarda yanlış bir kendine güven duygusu yaratabilirler

* İki yaşın altındaki çocuklar ve bebekler havuz kenarında ya da suda oynarken her zaman uzandığında dokunacak kadar yakın mesafede olan bir erişkin tarafından gözetilmeleri gereklidir.

* Havuz kenarında cep telefonunuz yanınızda olsun, ne zaman yardım çağırmanız gerekeceği beli olmaz.

Çocuklar dört yaşını doldurmadan önce yüzme dersleri için gelişimsel olarak tam hazır olmayabilirler. Dört yaşından önce çocukların katıldıkları yüzme programları boğulma riskini azaltacak bir güvenlik ağı olarak görülmemelidir.

* Mümkünse havuzun bulunduğu alanın etrafı bir çitle çevrilmeli ve çocukların serbest giriş çıkışına izin vermeyecek kapılar olmalıdır

BÖCEK ISIRIKLARINDAN KORUNMA

* Durgun sular, çöplerin ya da yiyeceklerin açıkta durduğu alanlar gibi böceklerin toplandığı ya da yuvalandığı yerlerde çocukların oynamasına izin vermeyin.

* Çocuğunuzu bir böcek sokmuş ve iğne deride kalmışsa, kredi kartı ya da tırnağınız ile deriye paralel olarak yavaşça kazıyarak kaldırıp çıkarabilirsiniz.

* Böcek kaçırıcı ve güneş koruyucu ürünlerin kombinasyonundan oluşan spreyler ya da losyonlar çocuklar için uygun değildir, çünkü güneşten etkili korunmak için tekrarlandığında içerdikleri böcek kaçırma ürünü yüksek dozda uygulanmış olur.