Bebeği Anne Sütünden Kesmek

Bebeğinizi Anne Sütünden Kesmek


Bebeğinizi memeden kesmek diğer tüm bakımlar gibi gözünüzde büyüyebilir, ama aslında bu işleme çoktan katı gıda ve ek besinlere geçim döneminde başladınız.Memeden kesmek temel olarak iki ana devreden oluşur.


Devre 1: Bebeği memeniz dışında başka bir kaynaktan süt yada mama almaya alıştırmak.



Memeden emmeye devam eden bir bebeği birden sütü bıraktırıp bardak yada biberona alıştıramazsınız. Dolayısıyla tamamen sütten kesmeyi planladığınızda çalışmalara çok önce başlamalısınız. Eğer önceden bebeği bardak yada biberon ile tanıştırmadıysanız memeden kesmek çok daha zor ve yavaş olabilir. Bazı durumlarda bebeğin sizden kopmasını sağlamak için özellikle fazla vaktiniz yoksa bir emzirmeyi atlayıp bebeği aç bırakmanız gerekebilir. Bu işlemi üç dört gün tekrarlarsınız ve sadece alternatif olarak seçtiğiniz beslenme türünü ona sunarsınız. İnatçı bebekler değişimi başlangıçta kabullenmekte zorlanabilir, fakat hepsi sonunda alışır. İlk 6 aydan önce bardak yada biberonla kendi sütünüzü ona sunabilir yada mama yada süt verebilirsiniz. Bu zamandan sonra bebeğinize sulandırılmış inek sütü veya meyve suyu da verebilirsiniz. Bu besinleri babasının elinden de almaya başladığı zaman artık bebek beslenme dönemine geçim için uygun zamandadır.



Devre 2:
Emzirmeyi azaltmak



Sigara tiryakilerinin sigarayı, çikolata tiryakilerinin çikolatayı bırakması için birden bire bırakmak en iyi yoldur. Fakat bebeğin memeyi bırakması böyle olmaz. Bu olay bebek için hem fiziksel hem de duygusal olarak son derece travmatiktir. Eğer memeden kesmek çok ani yapılırsa bu anne içinde problem yaratır. Örneğin, sızıntı, memelerde şişme, süt kanallarında tıkanma ve enfeksiyon. Araya bir hastalık yada önemli bir olay girmedikçe bu işi aniden yapmayın. Hedeflediğiniz kesin meme kesme tarihinden en az bir kaç hafta önce bu işe yavaş yavaş başlayın. Eğer çocuğunuzun hayatında önemli bir olay olacaksa (taşınmak, annenin işe başlaması, yeni bir bakıcı gibi) bu işi bir süre erteleyin. En iyi azaltma politikası her seferinde emzirme sayısını bir adet azalmaktır. Örneğin emzirme sayısını bir azaltıp birkaç hafta bekleyin. Hem göğüslerinize hem bebeğinize bu yeni sisteme alışması için zaman tanıyın. Sonra bir tane daha azaltın. 6 aydan küçük bebekler gıda için büyük çoğunlukla anne sütüne bağlıdır. Bu bebeklerde kestiğiniz her emzirmenin yerine mama koymalısınız. Daha büyük bebekler için bunun yerini kahvaltı yada yemek alabilir. Eğer bebeğinizi biraz düzensiz olarak onun istediği saatlerde emziriyorsanız, emzirmeden kesmeyi düşünmeden önce meme saatlerini biraz düzene sokmanız gerekebilir. Annenin programı ne olursa olsun, sabah erken ve gece geç emzirme en rahat emzirme saatleridir. Bu nedenle bunlar en son bırakılanlar olur. Anlık hastalıklar, ağrılı diş çıkarma dönemleri veya taşınma yada tatil gibi çevre değişiklikleri bebeğin geri gitmesine neden olabilir ve bebeğiniz daha da çok emmek isteyebilir. Anlayışlı olun ve fazla üzülmeyin. Çünkü bu tip gerileme geçici olacaktır. Bebeğin hayatı normale döndüğü anda çalışmalarınıza devam edebilirsiniz. Unutmayın ki emzirmek bebek ile aranızdaki ilişkilerden yalnızca birisidir. Emzirmeyi bırakmak aranızdaki sevgiyi azaltmayacaktır. Hatta bundan sonra bebeğinizle daha aktif oyunlar oynayarak onun gelişimini sağlayabileceksiniz. Memeden kesilen bebek ilk zamanlarda farklı rahatlama yollarına başvurabilir. Örneğin başparmağını veya başka bir objeyi emebilir. Bu davranışlar normal ve sağlıklıdır.





Bebeği Memeden Kesme




Yenidoğanlar birkaç hafta bile olsa emzirilmekten yaralanmalıdırlar. Çünkü bu dönemde bebekler hastalıklar ile savaşmak için gerekli antikorları kazanmaya başlarlar. İlk 6 hafta bebek emzirilirse, daha az hastalık ve daha az alerji ile çok daha iyi gelişir. Bebek 4 aylık iken katı mamaya başlamak mümkündür, ancak sadece meme ile beslenen bebekler 6 ay boyunca ek gıdaya başlamadan yalnız anne sütünü almaya devam edebilirler.



Eğer bebek emiyorsa ve ek besinlere geçiş dengeli olarak başlamışsa 2 yaşa kadar anne sütü verilebilir. Çoğu bebek 1 – 2 yaş arası kendiliğinden emmeyi bırakır, böylece doğal yoldan memeden kesme gerçekleşir.



Bebek Ne Zaman Memeden Kesilmeli



· Anne bebeği emzirmek istemiyorsa hemen negatif hisler bebeğe geçer ve emzirme işlemi hem anne hem bebek için zevk vermesi gerekirken bir problem halini alır. Bu durumda memeden kesmek uygun bir harekettir.



· Bebeğinizi memeden kesmek için en uygun zaman evde herşeyin yolunda olduğu zamandır. Seyahat, diş çıkarma, bakıcı değiştirme gibi durumlarda memeden kesmemelisiniz.



· Eğer kendinizi sürekli bitkin hissediyorsanız ve bunu emzirmenin fiziksel, duygusal gereksinimlerinden başka birşey açıklayamıyorsa doktorunuza başvurup memeden kesmeyi danışmalısınız.



· Bebeğiniz büyüdükçe sütünüz ona az gelmeye başlayabilir. Bebeğiniz yeterli kilo almıyorsa sütünüz onun besin ihtiyacını karşılamayabilir. Memeden kesip katı gıdalara geçebilirsiniz.



· Bebeğiniz meme dışında hiçbir yerden gıda almak istemiyorsa, biberon yada bardak kullanabilecek duruma gelinceye kadar memeden kesmeyi ertelemelisiniz.



Memeden kesme nasıl uygulanmalıdır




· Bebek kendiliğinden emmeyi bırakmazsa yavaş yavaş alıştırarak sütten kesilmelidir.



· Süt yapımındaki arz-talep düzenini tersine çalıştırmalı ve birkaç hafta içinda yavaş yavaş azaltmalısınız.



· Her öğünü kestiğinizde bir başkasını kesmek için 3 gün beklemelisiniz.



· Aniden emmeden uzaklaştırılan bebek huysuz ve mutsuz olur. Beslenmeyi reddedebilir, hastalanabilir bu nedenle beslenme bozuklukları ortaya çıkabilir.



· Katı yiyeceklere alışmış, çiğnemesini öğrenmiş bir çocuğa beslenmede verilen yiyecek miktarları arttırılarak seyrek emzirerek meme yavaş yavaş unutturulmalıdır.



· Bebek emzirme sayısı azaltıldığından dolayı annenin göğüslerinde biriken sütler birkaç gün içerisinde yok olur.



· Günde bir kez emzirmeyi atlayarak işe başlayın. Kademeli olarak bir öğün-bir öğün azaltın, bebeğiniz zamanla alışacaktır. Besin maddesi olarak varsa sağılmış anne sütü, formül süt veya 1 yaştan büyük ise inek sütü verebilirsiniz.



· Emzirme sürenizi kısaltın. Emzirme sonrası yaşına uygun ek besin verin.



· Emzirmeyi erteleyin ve ilgisini başka tarafa çekin.



· 1 yaşından büyükse bebeğinize nerede ve ne zaman emzireceğinize dair kısıtlamalar koyabilirsiniz: Sadece bu koltukta ve uykudan önce emebilirsin veya sadece hava karardıktan sonra emebilirsin……gibi.



· Bu dönemde babalara büyük iş düşer. Siz etrafta değilken eşinizin beslemesi faydalı olabilir.



· Gece öğünlerinin kesilmesi her zaman daha zordur. Bu nedenle gece emzirmeyi kesmeyi en sona bırakın. Gece uyandığında eşiniz veya bir yakınınız kucağına alsın ve sakinleştirmeye çalışsın.



Eğer emzirmeyi kesmeyi denediniz ve hiçbir şekilde başarılı olamadıysanız belki sizin bebeğiniz için emzirmeden kesmek için uygun zaman değildir. Bir süre sonra tekrar deneyin