Akdeniz tipi beslenme çocukları astımdan koruyor

Meyve-sebze ağırlıklı bir mutfağın tercih edilmesi, doymuş yağ oranı düşük gıdaların düzenli olarak tüketilmesi, bir başka deyişle Akdeniz tipi beslenmenin yararı bir kez daha kanıtlandı.



İngiliz, Yunan ve İspanyol uzmanların araştırmasında, Akdeniz tipi beslenmenin, astım ve diğer solunum yolu rahatsızlıklarının engellenmesinde büyük önemi olduğu belirlendi.

Bol meyve ve sebze astım ve solunum yolu alerjilerini engeleyebiliyor
Bunun için Avrupa’nın bazı bölgelerinde çocuklar astıma yakalanırken Girit gibi bazı yerlerde neden bu rahatsızlığın görülmediği sorusuna yanıt arandı.



Ve giritli 700 çocuğun katıldığı araştırmada deneklerin 9 kategorideki değişik gıda türlerini ne sıklıkta tükettiği incelendi.
Portakal, elma, domates ve üzüm çocukları hırıldamadan koruyor
Çocukların yüzde 80’inin günde en az 2 kez meyve yediği, çocukların 3’te ikisininse aynı oranda sebze tükettiği görüldü.



Zengin bir E vitamini kaynağı olan fındığın faydalarını da sayan uzmanlar haftada en az 3 kez fındık tüketen çocukların solunum yolu alerjilerinden kolaylıkla korunduğunu ortaya koydu.
Haftada birden fazla kez margarin tüketen çocuklar 2 kat risk altında
Buna karşılık haftada birden fazla margarin tüketen çocukların astım ve solunum yolu alerjisine yakalanma riskinin iki kat arttığı tespit edildi.



Uzmanlar, antioksidan yani vücudu zehirli maddelerden temizleyen besinlerin, sıklıkla tüketilmesi önerisini yapıyor. Dünya üzerinde her 10 çocuktan biri, astımla yaşamak zorunda kalıyor.