8 çocuktan biri gece altını ıslatıyor

Adnan Menderes Üniversitesince (ADÜ) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Pediatrik Nefroloji Bilim dalı Başkanı Doç. Dr. Ferah Sönmez, Aydınmerkez ve köylerinde 5-15 yaş arası çocuklarda “uykuda altına ıslatma” sıklığının saptanması ve bunun sosyo-ekonomik nedenlerinin belirlenmesi amacıyla 1008 çocuğu kapsayan araştırma yapıldığını söyledi.

Uykuda altını ıslatma sorunu yaşayan çocukların oranının yüzde 12.9 olarak saptandığı bildiren Sönmez, şöyle konuştu:

“Bu oran bize göre yüksek. Yani her 8 çocuktan biri altını ıslatma sorunu yaşıyor. Çocukların altını ıslatma sıklığı, ülkeler ve bölgeler arasında farklılık gösteriyor. Bu oran 9 yaşında yüzde 17.6’ya kadar çıkarken, 15 yaşında yüzde 2.4 olarak bulundu. Uykuda altını ıslatan çocukların yüzde 72’sinde bu durum doğuştan itibaren görülüyor. Yüzde 28’inde sonradan gelişmiş.”

Araştırmada, altını ıslatan çocukların ailelerinin yüzde 68.8’inin hiç hekime gidip bilgi almadıklarının belirlendiğini ifade eden Sönmez, altını ıslatma oranının erkeklerde yüzde 16.9 iken, kızlarda yüzde 8.6 olarak tespit edildiğini söyledi.

KARDEŞ KISKANÇLIĞI VE EKONOMİK NEDENLER DE ETKEN

Sönmez, uykuda altını ıslatan çocukların üçte ikisinde anne veya babanın da çocukluk döneminde aynı sorunu yaşadıklarını, düşük öğrenim düzeyi olan, annesi çalışan çocukların altını ıslatma oranının daha yüksek olduğunu bildirdi.

Sönmez, “Kardeşini kıskanan, annesi ya da babası otoriter olan çocuklarda ‘gece altına işeme’ sorunu daha fazla yaşanıyor. Aylık geliri düşük olan ailelerin çocuklarında uykuda altını ıslatma sorununun daha yüksek olduğunu tespit ettik” dedi.

Hastalığın genellikle 15 yaşa kadar kendiliğinden düzelebildiğini belirten Sönmez, anne ve babanın çocuğunu tedavi ettirmekten çekinmemesini, mutlaka hekime başvurması gerektiğini sözlerine ekledi.